יש לך רכב למכירה? השאר פרטים או התקשר: 050-8090008

האם מותר לנהוג עם כפכפים

הקיץ הישראלי מחייב אותנו למצוא פתרונות ביגוד והנעלה, שיאפשרו לנו להתנהל בנוחות ובאופן משוחרר וחופשי. זה בצירוף הגישה הלא פורמאלית המוכרת בישראל מאז ומתמיד בהקשר של ביגוד והנעלה, יוצרים מצב שהרבה מאוד אנשים מעדיפים לנעול בקיץ כפכפים במקום נעליים סגורות. השאלה הנשאלת היא, האם מותר לנהוג עם כפכפים והאם בטוח לנהוג איתם.

בשורה התחתונה, החוק בישראל לא קובע שום דבר מפורש אודות נהיגה עם כפכפים. כלומר, אין בחוק איסור לעשות כך ושוטר לא יכול לעצור נהג אם הוא גילה שבמקום נעליים הוא משתמש בכפכפים בזמן נהיגתו.

יחד עם זאת, החוק כן מחייב שעל הנהג לנהוג באופן בטוח שאיננו מסכן את עצמו את הסביבה. אם בית המשפט יראה לנכון שהנהג הושפע מכך שנעל כפכפים ולכן לא נהג בטוח, הוא יכול להעניש אותו. 

ההמלצה היא, לנהוג עם אמצעי נעילה חזקים, בטוחים ויציבים המאפשרים לשלוט ברכב באופן מלא. 

האם מותר לנהוג עם כפכפים

מה החוק הישראלי אומר בנוגע לנהיגה עם כפכפים

החוק בישראלי איננו מתייחס בשום צורה שהיא לשאלה מה הנהג לובש או נועל. מעצם זה שהחוק איננו מתייחס בשום צורה לכך, זה אומר שלא קובע מה מותר או מה אסור. ללבוש ולנעול. לפיכך, הנהג יכול להחליט שהוא נועל כפכפים ולנוהג בלי חולצה. אין לכך איסור בחוק וכאמור שוטר לא יכול לעצור או לקנוס נהג בגלל זה.

מה שכן, בסעיף 4 בתקנה 26 לתקנות התעבורה נקבע שאדם לא ינהג ברכב אם "הוא במצב השולל ממנו את השליטה ברכב או את ראיית הדרך והתנועה בה". בתוך סעיף זה אפשר גם להכליל מצב בו נהג נוהג עם כפכפים או יחף, מאחר והוא לא יכול לשלוט ברכב באופן מלא. כאמור, זה לא עניין חד משמעי. יהיו שוטרים שלא יתייחסו לכך ויהיו שוטרים שיכולים לרשום לנהג דוח בגלל זה. 

מאחר ואין בחוק הישראלי שום התייחסות להיבט של נהיגה עם כפכפים, הרי שאין גם קנסות ועונשים המתייחסים לכך. אך אם שוטרים בוחרים להתייחס לסעיף 4 בתקנה 26, השוטר רשאי לתת לנהג דוח על "חוסר שליטה ברכב" (סעיף 2429). המשמעות היא הזמנה לדיון משפטי ובמקרה של הרשעה הוא יקבל 6 נקודות שליליות. 

סעיף נוסף בו שוטרים יכולים להשתמש במקרה של נהיגה עם כפכפים, הוא "נהיגה בחוסר זהירות בניגוד לתקנה 21 ג" או "נהיגה בקלות ראש". מדובר על סעיף כללי שיכול לשמש למתן קנס בסך 500 שקל לנהג. 

כשהעניין מגיע לבית משפט, זה סיפור שונה לגמרי. לבתי משפט בישראל ישנה אפשרות להפעיל שיקול דעת. השופטים בהחלט יכולים לקבוע שהתאונה בוצעה עקב רשלנות של הנהג שנבעה משימוש בכפכפים (למשל, אם התרחשה תאונה ופגיעה בגורם אחר, כתוצאה מהחלקה של הכפכף מכף הרגל). בתי המשפט מתייחסים לשורה של תנאים שהתרחשו בזמן התאונה והם גם לוקחים בחשבון את סוג ההנעלה של הנהג וכיצד היא השפיעה עליו ועל היכולת שלו לפעול בזמן הנהיגה. 

לסיכום חלק זה חשוב לציין, מאחר ואין סעיף מוגדר בחוק שמתייחס לנהיגה עם כפכפים, ישנם מעט שוטרים להשתמש בסעיפים אלו בשביל לקנוס נהגים שבוחרים לנהוג כך.

לנהוג עם כפכפים

הסכנות בנהיגה עם כפכפים

נהיגה עם כפכפים בקיץ יכולה להיות דבר מאוד נעים ומשוחרר, בטח ביחס לנהיגה עם נעליים, אך יחד עם זאת היא גם מאוד מסוכנת. יש בה אלמנטים שונים של סכנה. 

היתקעות – הכפכף יכול להיתקע באופן שיקשה עלינו להניע את הרגל בצורה נכונה. במצב כזה נתקשה לבצע פעולות סטנדרטיות והכרחיות. 

החלקה – נהיגה עם כפכפים עלולה להביא למצב שהכפכף יחליק לנו מהרגל ואז נמצא את עצמנו בשתי סיטואציות: 

  • יחפים מבלי יכולת לבצע את הפעולות הנדרשות באופן יציב ובטוח. 
  • דעתנו תוסח מהנהיגה כי נחפש את הכפכף או נרצה להחזיר אותו לכף הרגל. 

שליטה מופחתת – הכפכף הוא אמצעי הנעלה חזק המחזיק את כף הרגל בצורה יציבה. לכן הוא מספק לנו הרבה פחות שליטה מאשר נעל, סנדל או אמצעי הנעלה חזק שיושב על כל כף הרגל ושולט בה באופן מלא. 

במצב רגיל של נהיגה, אנחנו לא תמיד נשים לב לסכנות שיכולות להיווצר כתוצאה מנעילת כפכפים. להיפך, זה ירגיש לנו נוח ונעים. אנחנו נרגיש בכך במצבי חירום. במצבים בהם אנחנו זקוקים ל-100% שליטה ותחושת ביטחון. אז זמן התגובה שלנו עלול להיות מצומצם מאוד, מאחר ומאוד קשה להגיב כמו שצריך אם נועלים כפכפים. 

לדוגמא, אם אנחנו צריכים ללחוץ על הבלמים בשביל לבצע עצירת פתע, העובדה שהכפכף לא מספק לנו תמיכה מלאה על כף הרגל, עלולה להקשות עלינו לבלום כמו שצריך. מצב יותר קיצוני עלול לקרות, אם נצטרך להסיט את הרכב באופן מהיר וחד על מנת שלא נתנגש ברכב שלפנינו, ובמקביל הכפכף יצא מכף הרגל ודעתנו תוסח בגלל זה. 

אלו דברים שעלולים לקרות. לא משנה כמה פעמים נגיד לעצמנו שהכל יהיה בסדר ואנחנו ערוכים לכך, ברגע שהם מתרחשים, אין לנו פתרון אמיתי עבורם. לכן מוטב להימנע מסיטואציות כאלה. 

השלכות על ביטוח במקרה של תאונה עם נהיגה בכפכפים

כאמור, נהיגה עם כפכפים עלולה להיות מסוכנת ולגרום לתאונת דרכים. גם אם מדובר בתאונה המסתכמת בנזק לרכב, זה לא נעים. בפרט אם רוצים לערב בכך את חברת הביטוח. 

השאלה כאן היא, האם חברת הביטוח תהיה מוכנה לכסות תאונה שהתרחשה בעת נהיגה עם כפכפים ובאופן כללי, מה חברות הביטוח קובעות לגבי נהיגה עם הנעלה לא מתאימה. 

נתחיל מהבסיס. העובדה שאין הגדרה בחוק המחייבת את הנהג לנעול אמצעי נעילה מסוימים או להימנע משימוע באמצעים אחרים, כגון כפכפים, לא מחייב את חברת הביטוח לא לדרוש זאת מבעל הפוליסה. כלומר, החברה יכולה לקבוע בפוליסה תנאים מסוימים על פיהם היא תפעל על מנת לכסות את הנהג במקרה של תאונה ואם הוא לא עומד בהם, היא תראה את עצמה משוחררת מכך. אחד התנאים שהיא יכולה לקבוע זו נהיגה עם אמצעי הנעלה מתאימים. 

מבחינה מעשית אפילו שהחוק איננו מתייחס לכך, הרי במקרה של תאונת דרכים עם נזק לגוף או רכוש, תיבדק השאלה האם היינו בשליטה מלאה על הרכב. אם יתגלה שנעלנו כפכפים, בהחלט אפשרי שייקבע שלא היתה לנו אפשרות לשלוט באופן מלא ברכב ולכן אנחנו אשמים בתאונה. כך גם חברת הביטוח יכולה להתנהל מולנו.

אם נחליט להגיש תביעה נגד חברת הביטוח למימוש הפוליסה וכיסוי הנזקים, החברה יכולה להשתמש בטיעון שנהגנו עם אמצעי הנעלה לא מתאימים, לא עמדנו בתנאי הפוליסה ולכן היא לא מחויבת לממש את הפוליסה כפי שאנחנו דורשים. 

בסיכומו של דבר, גם במקרה של חברות הביטוח אפילו שהחוק איננו מתייחס ספציפית לעניין של שימוש בכפכפים, הרי שמבחינתן זו יכולה להיות עילה לנהיגה לא בטוחה מצדנו.

חלופות בטוחות לנהיגה בקיץ

אחרי שסיכמנו שנהיגה עם כפכפים היא לא דבר בטוח ונכון בקיץ, מתוך הנחה שאנחנו רוצים ליהנות מנהיגה בתנאים נוחים, מבלי להכביד על עצמנו יתר על המידה, הרי שעלינו למצוא סוגי נעליים שיכולים להתאים לנהיגה בימים חמים. 

סוגי הנעליים או אמצעי ההנעלה הטובים ביותר לקיץ הם:

  • סניקרס – עם או בלי גרביים. 
  • נעליים יחפות – נעליים קלות מאוד המעניקות לרגל תחושה של "יחפות". 

  • סנדלים 
  • כפכפים שמספקים תמיכה מלאה ברגל. 

לצד פתרונות אלו, אנחנו יכולים להיעזר גם בפתרונות פרקטיים לקיץ באופן כללי. למשל, אנחנו יכולים לנעול נעליים בזמן הנהיגה אך ברגע שאנחנו עוצרים את הרכב ומחנים אותו, אז להסיר אותם ולנעול במקומם כפכפים או סנדלים. 

אפשרות אחרת, אם אנחנו נוהגים ברכב אוטומט שמחייב שימוש רק ברגל אחת בזמן הנהיגה, הרי שאנחנו יכולים לשחרר את הרגל השנייה מהנעל. כך לפחות רגל אחת תהיה משוחררת. כמובן שיש תמיד אופציה, לנעול נעליים בלי גרביים ופתוחות במידת האפשר, באופן שהן יספקו תמיכה לכף הרגל אך לא "יסגרו" אותה או ילחצו עליה.

מלבד שימוש באמצעי הנעלה מתאימים, ישנם עוד מספר טיפים שחשוב להכיר לנהיגה בטוחה בקיץ:

  • להקפיד על שתייה לפני ובזמן הנהיגה. רצוי שיהיה לנו ברכב בקבוק מים קר. 
  • מוטב להשתמש במשקפי שמש בזמן נהיגה במהלך היום. 
  • להימנע מנהיגה בשעות העומס של החום. 
  • יש לבדוק את מערכת המיזוג לפני תחילת הקיץ בשביל שנוכל להשתמש בה בכל עת שנרצה. 
  • בנסיעות ארוכות יש לעצור להתרעננות מעת לעת.
  • לפני שמתחילים לנהוג, רצוי לפתוח את החלונות בשביל לתת לאוויר החם שהצטבר ברכב לצאת החוצה.
  • מוטב ללבוש בגדים קצרים, נוחים ומשוחררים. 
  • יש להקפיד שברכב יהיו דברים שיכולים לעזור להתמודד עם החום ולשמור על ערנות. 

מה לעשות במקרה של תאונה הקשורה לנהיגה לא בטוחה

במקרה של תאונה, הדבר הראשון שיש לעשות זה לקחת פרטים על מנת שיהיה אפשר להעביר לחברת הביטוח. רצוי מאוד גם להשתמש באמצעים טכנולוגיים שעומדים לרשותנו (פלאפון סלולארי, מצלמת נהג) בשביל לצלם את הזירה, רכבים ואם יש תיעוד של התאונה, לשמור אותה ולהשתמש בה בעת הצורך.

האחריות של כל צד לתאונה נבדקת ונבחנת על פי פרמטרים שונים. אחד הפרמטרים שיבחן הוא האם מי שנתפס כאחראי לתאונה, נהג בצורה בטוחה ושלט ברכב בזמן הנהיגה. כפי שציינו, העובדה שאין חוק ספציפי המתייחס לנהיגה עם כפכפים ואוסר על כך, לא אומר שאי אפשר לקבוע שנהיגה בצורה כזו איננה מסוכנת ומהווה עילה לחוסר שליטה על הרכב. 

לכן, בכל מה שקשור לאחריות משפטית או אחריות אישית במקרה של תאונה בה אחד הצדדים נהג עם כפכפים, הרי שהדבר ייבחן בהתאם לנסיבות ובהחלט יכול להיקבע שזו היתה הסיבה לתאונה. המשטרה וחוקרי תאונות דרכים יכולים לקבוע כך, גם אם הם יקבעו שלא, הרי שחברת הביטוח יכולה לטעון שמבחינתה זו עילה לא לכסות את הנהג והנזק שנגרם לרכב.

במידה ובמסגרת התאונה הרכב ניזוק, עלינו להחליט כיצד להתנהל:

במידה וחברת הביטוח מוכנה לשלם לנו את הפיצוי שמגיע לנו על פי הפוליסה, אז נוכל לכסות את עלות התיקונים הנדרשים ואז יש לנו אפשרות להחזיר את הרכב לשימוש. זה בהנחה והרכב נפגע קל. 

אם הוא נפגע במצב משמעותי ומוגדר כ"אובדן להלכה" (נזק בשווי 45%-59% משווי הרכב) או "טוטאל לוס" (60% ומעלה משווי הרכב), הרי שאנחנו יכולים לבחור האם לתקן את הרכב או למכור אותו לחברה המתמחה ברכישת רכבים לפירוק.

אם חברת הביטוח מחליטה שאנחנו נהגנו בצורה לא בטוחה ולכן היא לא מחויבת לכסות אותנו, אז עלינו להחליט האם לתקן את הרכב בכספנו או למכור אותו. במצב כזה, ייתכן מאוד ויהיה לנו קשה למכור אותו לאנשים המחפשים לקנות רכב משומש ולכן האופציה המשתלמת והנוחה ביותר, היא למכור את הרכב לחברה שמתמחה ברכישת רכבים לפירוק. 

חברת eco-car רוכשת רכבים שעברו תאונות במטרה למכור את החלקים שלהם. צוות החברה מספק הצעת מחיר משתלמת בהתאם לפרמטרים שונים ומטפל בכל מה שקשור להיבטים הבירוקראטיים, על מנת שבעל הרכב לא יצטרך להתעסק בכך. תהליך המכירה מתבצע ומושלם במהירות.

סיכום

נהיגה עם כפכפים אומנם לא נחשבת לפעולה לא חוקית אך מוטב להימנע ממנה בשביל לייצר נהיגה בטוחה ולשלוט ברכב באופן מלא. ישנן הרבה מאוד אופציות אחרות הרבה בטוחות וידידותיות לנהיגה בקיץ. הקפידו להשתמש בהן בשביל לא למצוא את עצמכם מסתבכים בתאונות מיותרות! 

שאלות ותשובות 

האם אקבל קנס אם אתפס נוהג עם כפכפים?

שוטר לא יכול לתת קנס רק בגלל נהיגה עם כפכפים אך הוא יכול להשתמש בסעיפים שונים שמתייחסים לחוסר זהירות, בטיחות ושליטה ברכב. 

האם חברת הביטוח יכולה לסרב לשלם במקרה של תאונה בגלל נהיגה עם כפכפים?

בהחלט. למרות שאין בחוק מניעה לנהוג עם כפכפים, חברת הביטוח יכולה לטעון ששימוש בכפכפים זו נהיגה לא בטוחה והנהג סיכן את עצמו ואת הסביבה, לכן היא לא חייבת לכסות אותו.

מה הם הנעליים הכי בטוחות לנהיגה?

בעיקרון, נעלים רגילות,סניקרס, הם הנעלים הבטוחות ביותר לנהיגה. בתנאי כמובן שהשרוכים קשורים והנעל תופסת את כף הרגל בצורה טובה ובטוחה. 

האם יש נעלי קיץ המתאימות לנהיגה?

ישנם סוגים של נעליים קלות, החל מ"נעליים יחפות", "נעלי מים", נעלי סנדלים ועוד שורה ארוכה של נעליים המתאימות לקיץ בזכות המבנה והסגנון שלהן והן יכולות להתאים לנהיגה. כל עוד הנעל תופסת את כף הרגל בצורה טובה, מספקת לה תמיכה מלאה ולא נתקעת, יוצאת או מחליקה בזמן הנהיגה, הרי שהיא בטוחה לשימוש. 

מה עושים אם כבר נגרמה תאונה בגלל נהיגה עם הנעלה לא מתאימה?

רצוי מאוד לתעד את כל האירוע, לפנות למשטרה במידת הצורך, ליצור קשר עם חברת הביטוח ולספק את כל המידע הנדרש אודות התאונה. הטיפול במקרה תלוי באופי התאונה ובתוצאות שלה. 

האם רישיון הנהיגה שלי בסכנה אם אני נוהג עם כפכפים?

לא בהכרח. ראשית, מאחר ואין בחוק מניעה לנהוג עם כפכפים אזי שאין גם עילה לקחת מנהג את רישיון הנהיגה בגלל זה. שנית, רק במקרים מסוימים ולעיתים כתוצאה מהצטברות של מספר מקרים, נהוג לקחת רישיון נהיגה. 

יחד עם זאת, אם מבצעים עבירות תאונה חמורות ונקבע שהסיבה לכך היא שימוש בכפכפים וחוסר שליטה ברכב כתוצאה מכך, אז רישיון הנהיגה יהיה בסכנה. 

מה היה לנו עד עכשיו?

שלחו הודעה
1
ווצאפ
היי כאן הווצאפ של חברת EcoCar!
יש לך שאלה על פירוק רכבים?
נשמח לענות :)
Call Now Button דילוג לתוכן